Sobre els compromisos comunitaris, obrint debats sobre formes de fer

Són tantes les urgències ales que cal respondre i no tants els mitjans ni les persones, que és difícil parar-se a pensar encara que hi hagi moments en què es veu la necessitat de dir alguna cosa, d’explicar i intentar entendre les coses ja que tenen conseqüències i sembla que no és important i si que ho és.

Des de sempre a Barcelona ia molts llocs sorgeixen diferents formes de fer davant de problemes i conflictes socials. Simplificant perquè s’entengui millor, a una forma de respondre clàssica, se l’anomena la Plataforma, en llenguatge comú la sopa de lletres. Un munt d’organitzacions estampen la signatura, cadascú amb les seves raons per fer-se notar o demostrar força. De vegades serveix però normalment són més les firmes que les voluntats, accions i persones que se sumen. Formen part més de la vella política en el sentit de fer-se veure que no en ajuntar forces i assumir els problemes d’arrel, per aconseguir aquestes signatures de gent tan diferents s’han de pactar mínims més per raons tàctiques o d’estratègia, sobretot si estan presents institucions o grans organitzacions amb el que no sol servir per a molt.

D’altra banda hi ha les campanyes i les accions sobre la base, en què les organitzacions tenen menys pes i guanya més la lluita diària comú, s’obre l’espai a les persones i als grups petits i l’important es va construint sobre l’experiència. Té els seus problemes però sempre obre més possibilitats. No menysprea a les organitzacions com de vegades es pensa, sinó que cedeixen protagonisme al moviment i són més difícils de rendibilitzar, normalment les institucions, i organitzacions d’ordre els incomoda aquest tipus d’actuacions.

Així passa que si no firmes segons que manifestos, quedes fora encara que no hagis estat consultat i si firmes formes part de la majoria, del suposat compromís comunitari sense que sentis que sigui útil per resoldre el problema i ho fas al costat d’algunes organitzacions i entitats amb les que no comparteixes res o molt poc.

Al Raval, que és del que ara parlem però és extensiu a la majoria de barris de Barcelona es produeixen diàriament aquests fenòmens. És cert que el clàssic, el de la plataforma o sopa de lletres va deixant pas, no sense dificultat a noves formes d’organització i de resposta que es va organitzant, cada vegada millor per afrontar els desnonaments, la precarietat, el suport mutu i la solidaritat. Són milers de persones en aquesta ciutat que tenen un compromís comunitari donant respostes, jugant-se la seva comoditat perquè no expulsin les veïnes perquè es donin alternatives als problemes de la majoria sense guanyar res a canvi tret sentir-se millor i amb més força davant una vida cada vegada més difícil i més dura.

Per això volem obrir debats i reflexions perquè cadascú defineixi quins són els seus compromisos comunitaris, la seva aportació a una societat més lliure i més justa en el dia a dia. Cadascú que faci el que consideri i que intenti fer-ho bé i que assumeixi les seves responsabilitats. Doncs el temps ens passarà factura a tots per bé i per mal i no són moments per quedar bé sinó per afrontar directament els greus problemes que ens fan la vitat impossible a la majoria i un gran negoci per a uns pocs.

Per això no val tot ni de qualsevol manera. I per parlar i dir el que cadascú vol sempre hi ha temps i espai per reaccionar i defensar els nostres drets mitjançant compromisos comunitaris cal saber qui vol lluitar a la seva manera i amb qui vol fer-ho. Per això cal seguir en aquest espai que es manifesta contínuament i cada dia de mil maneres diferents i que no espera que els de dalt atenguin o reaccionin sinó que fa comunitat constantment. Aquest és el que més ens agrada a nosaltres i el que volem defensar.

No caurem en l’error de simplificar els problemes i de separar-nos entre bons i dolents, entre els nostres i els altres. Ens coneixem i sabem de les nostres limitacions i els nostres encerts. Anirem actuant doncs sempre ho hem fet així i serà l’única manera de defensar el barri i la seva gent.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s