Acció de suport a les persones preses en vaga de fam des de fa una setmana

Una quarantena de persones han tallat l’avinguda Meridiana i dues s’han penjat del pont de Sarajevo.

Els Mossos d’Esquadra han detingut una de les solidàries i han identificat la resta
Un total de 18 presos i preses avui compleixen en vuitè dia en vaga de fam

Un grup de solidaritat amb els presos i les preses en vaga de fam ha tallat la Meridiana de sortida a Barcelona, en direcció a la C-17, i ha desplegat una pancarta. Diverses persones s’han despenjat des del pont de Sarajevo que creua l’avinguda. Els Mossos d’Esquadra han detingut una persona per “atemptat contra agents de l’autoritat”, segons el servei de premsa, i l’han traslladat a la comissaria de Les Corts. Així mateix, han restablert la circulació i finalment els bombers han arribat al lloc de l’acció per depenjar les persones amb una grua. La policia ha identificat la quarantena de concentrades.
L’acció d’aquest matí se suma a la llista d’actes i jornades en solidaritat amb la vaga de fam que des del passat dimarts diferents grups de suport a presos i preses estan realitzant a diferents ciutats de l’Estat espanyol, com Lleida, Santander, Palència, Madrid, Gasteiz, Granada, Valladolid, València o Barcelona, i també durant la manifestació del primer de maig a París i Tolosa, a l’Estat francès. L’objectiu d’accions i actes es visibilitzar la proposta de lluita col·lectiva engegada per un grup de presos en lluita el passat 1 de maig per denunciar les vulneracions de drets humans que pateixen quotidianament dintre dels centres penitenciaris. Amb les últimes adhesions per carta des de la presó de la Moraleja (Palència), i de Carmen Badia des de la presó de Zuera, ja serien un total de 18 presos i preses que avui compleixen en vuitè dia en vaga de fam. La dificultat de les comunicacions amb l’exterior -molts d’ells tenen el correu intervingut- fa que, de moment, siga difícil saber si més internes s’han sumat a la proposta de lluita durant aquesta primera setmana, així com les represalies que puguen estar patint per l’adhesió.
La taula amb les dotze reivindicacions que plantegen inclou punts tan bàsics com l’eradicació de les tortures, l’abolició del règim de càstig i aïllament o el fet de poder excarcerar els malalts mentals i crònics. Tot i que l’Estat espanyol ha sigut condemnat en diverses ocasions per part del Comitè de Drets Humans de l’ONU per situacions relacionades, aquestes vulneracions continuen succeint durant el dia a dia de molts centres penitenciaris. Només l’any 2016, 259 persones van denunciar tortures a les presons de l’Estat -segons l’Informe de la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura- i 195 van perdre la vida, 23 d’elles per suïcidi. Una altra de les reivindicacions també té a veure amb l’assumpció de responsabilitats per les morts dins dels centres, que segons els familiars de les víctimes, molts cops no van acompanyats de cap certificat de defunció ni cap document explicatiu sobre com s’ha produït la mort.
La taula amb les dotze reivindicacions que plantegen inclou punts tan bàsics com l’eradicació de les tortures, l’abolició del règim de càstig i aïllament o el fet de poder excarcerar els malalts mentals i crònics
Per aquest cap de setmana també hi han accions de solidaritat programades, com la concentració convocada dissabte al migdia a les portes de la presó de Picassent en memòria de Luís Manel Acedo -que va morir de càncer només sortir de la presó sense rebre cap tipus de diagnòstic ni tractament dins del centre-, segons la família, perquè no “augmentara el nombre de morts en presó a les estadístiques”, o la concentració convocada al barri de La Mariola de Lleida pel Grup de Suport a Presxs.
Tot i les dificultats comunicatives amb l’exterior, la proposta de lluita -que s’allargarà fins al dia 15 de maig- està creant per primer cop en molt de temps un espai de coordinació i comunicació entre els presos i els grups de suport al carrer, que valoren molt positivament des del col·lectiu Tokata: “Encara no es moment per valorar la proposta, això ja ho faran els presos més endavant, però el simple fet d’experimentar aquest espai per veure si pot haver-hi comunicació i trobada entre els presos i el carrer ja és molt important i podrem veure si funciona o no”.
Mira també:
https://directa.cat/actualitat/accio-de-suport-persones-preses-en-vaga-de-fam-des-de-fa-una-setmana

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s