[Estratègia-Gràcia COV] Promovem la depredació de Barcelona?

Sr. Defensor del lector de La Vanguardia,
Llegim en la Secció d’Economia de La Vanguardia del dia 24 d’abril un escrit signat per Álex Clos animant els propietaris de pisos de Barcelona a llogar el pis durant l’estiu a través de la plataforma HomeAway, amb la promesa de sucosos ingressos de quasi 10.000€ en dos mesos!! Una xifra que, segons un estudi de l’ajuntament del 2016, correspondria als ingressos anuals més elevats d’un apartament de 2 habitacions. Es tractaria d’ampliar el mercat per a la campanya d’estiu del 2018, i segurament abaratir-lo per als propietaris, contràriament al que s’anuncia.
Les xarxes socials se n’han fet ressò i han criticat que, sota la forma d’article, es faci publicitat d’una empresa en un sector com el dels pisos turístics o HUT que no sempre actua d’acord amb la legalitat, que sovint escatima els impostos i que provoca conflictes a les escales de veïns, problemes de convivència constants, a la nostra ciutat i arreu del món.
Sabent com sap la direcció d’aquest diari quina és la magnitud de la problemàtica de la manca d’habitatge per a la població resident a la ciutat, coneixent fins a quin punt la població de Barcelona estem patint els efectes de la saturació turística, ens preguntem quina ètica els impulsa a fomentar la cobdícia i la depredació del parc d’habitatge d’ús residencial amb publicitat com aquesta del passat dia 24 d’abril.
Si lloguem casa nostra durant dos mesos, ¿on se suposa que hem d’anar a viure durant aquest temps? Els parents, amics i coneguts faran el mateix, oi? De vacances en tenim ben poques, cada vegada menys, la gent marxa 15 dies a tot estirar. L’única manera que se’ns acut d’aconseguir guanys nets amb aquesta operació que ens proposa La Vanguardia i HomeAway és el càmping, però a l’estiu es posa pels núvols, ens n’haurem d’anar a fer càmping lliure a Collserola? … Oi que ho veuen que no és una proposta per a tothom? Això està clar. És una proposta de “campi qui pugui”, per al més espavilat, el que s’aprofita dels altres, el que s’instal·la a casa d’un altre que no pot fer el mateix o a un barri més barat i va provocant l’encariment de l’habitatge d’una altra zona. Tot s’hi val? És pa per avui i fam per a demà, ¿no els ho sembla?
Els recordem algunes xifres il·lustratives de la pèrdua d’habitatge per a la població resident que suposa el negoci, molt sovint il·legal, dels HUT (habitatge d’ús turístic). Segons un estudi de l’ajuntament, el 2015 l’oferta total dels habitatges d’ús turístic a la ciutat de Barcelona era de 15.881 HUTs, corresponent a 9.606 habitatges amb llicència i 6.275 habitatges sense llicència, és a dir un 40% d’il·legals. A març del 2018 solament la plataforma Airbnb publicita un total de 18.531 HUT, un 16% de creixement en 3 anys. A qui afavoreix?
Fa temps que reivindiquem el dret a la ciutat, que les cases i els pisos són per a viure-hi i no per especular, perquè la substitució d’ús residencial per ús turístic és molt alarmant: els barris del centre s’estan buidant!
Seria molt demanar que el seu diari assumís una actitud responsable respecte d’aquesta qüestió i s’abstingués de fer propaganda d’un sector econòmic que només beneficia uns pocs, que no aporta beneficis a la ciutat i està delmant el parc d’habitatges, que és un bé de primera necessitat?
Esperem que publiquin aquesta carta d’un col·lectiu de Gràcia que treballa en defensa del dret a viure a la ciutat.
Referències:

Haz clic para acceder a 160921_informe_impacte_lloguer_vacacional.pdf


http://insideairbnb.com/barcelona/#

Plataforma Gràcia, cap a on vas?

https://graciacapaonvas.wordpress.com

https://www.facebook.com/graciaonvas

twitter.com/graciaonvas

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s